Esküvőszervező feladatai

2020.10.12.írta Eszter

Mik az esküvőszervező feladatai és miben lehet a segítségetekre?

Azért, hogy tisztán lássuk, mik az esküvőszervező feladatai és miben tud Nektek segíteni, összeszedtem pár gondolatot, melyek alapján Ti is végig tudjátok gondolni, szeretnétek e esküvőszervezőt magatok mellé, vagy sem!

Sok pár van, akik úgy döntenek, hogy saját maguk szervezik meg az esküvőjüket egészen a lánykéréstől az esküvőt követő szolgáltatók felé történő elszámolásig.

Ennek persze számos oka van; van, aki rátermettnek érzi magát és nem kihívás számára egy kisebb rendezvény megszervezése, van olyan is, aki költséghatékonyság szempontjából inkább kihagyja a harmadik felet, azonban olyanok is akadnak, akikben fel sem merül egy esküvőszervező, mint segítői lehetőség.

Mik az esküvőszervező feladatai?

Induljunk az esküvőszervezés kezdetéről

Megtörtént a lánykérés és már az esküvő dátumát is kitaláltátok, ami mindenkinek jó, többek között Nektek is!

Alapvetően ilyenkor a párok egy óriási kezdeti lendülettel rendelkeznek, hiszen az eljegyzés hatalmas örömöt és lelkesedést szabadít fel Bennetek! Ilyenkor szinte bármit megszervezne az ifjú pár, hiszen előttük is az a cél lebeg, hogy közös életük nyitányát kellőképp megünnepeljék!

Mindenki a maga módján képzeli el az ünneplés mértékét és milyenségét, de ekkor a lendület mértéke még minden párnál azonos.

Elmúlhat-e a kezdeti lendület?

A munka, az ünnepek, a családi teendők, a mindennapi teendők, amiket magunk előtt görgetünk mindannak ellenére változatlanul megmarad, hogy az eljegyzés megtörtént. Azonban plusz időt sajnos nem kapunk a sorstól azért, mert megházasodunk, ellenben igen sok teendőt igen, ami az esküvőszervezéshez kapcsolódik.

A hétköznapok tengerében egyszerre küzdeni azért, hogy mindenhol megfeleljünk és közben még életünk legnagyobb ünnepségét meg is szervezzük, kimerítő folyamat. Ez az a pillanat, amikor érdemes fontolóra venni egy külső szervező segítségét. A szervezésbe így több energiaforrás kerül, ami a feladatok leosztásánál nagy könnyedséget jelenthet.

Mi az esküvőszervező munkája?

Az esküvőszervezőnek az a munkája, hogy a Ti napotokat valósítsa meg. Minden idejét és energiáját Nektek szenteli, hogy az álmaitok megvalósuljanak.

Nem csak az operatív teendőkben és az ötletelésben áll majd mellettetek, hanem akár lelkitámaszként is viselkedik. Az esküvőszervező az a semleges személy, akinek minden bánatodat, búdat, örömödet, vidámságodat, véleményedet elmondhatod, és coach jellegűen segít a megoldások feltárásában és kivitelezésében.

A Nektek legszimpatikusabb megoldást nem ő mondja meg, hanem elsegít Titeket hozzá. Így lesz a megoldás, mint ötlet, a sajátotok.

Az esküvőszervező, mint kapcsolati kincsestár

Az internet bugyrai, az esküvői magazinok már végtelen lehetőséget nyújtanak az esküvői trendek, ötletek és szolgáltatók elérésében is. Azonban megszűrni azt a sok információt, amit ott elolvastok… nem kis feladat! Ilyen helyzetekben általában mindenki inkább felhívja a barátját/barátnőjét, anyukáját/apukáját és a személyes tapasztalatokra építkezik. Pontosan ezt csinálják az esküvőszervezővel együttműködő párok is.

Ha van egy személy, akit feltétlenül szeretnétek, hogy szolgáltatóként jelenjen meg a Nagy Napon, akkor őt beleépíthetitek közösen az esküvőtökbe Azonban, ha videósra, ceremóniamesterre, vagy bármilyen más szolgáltatóra nincs ötletetek, akkor az esküvőszervező lesz az a személy, aki a kapcsolatait elétek tárja, és segít, hogy a leginkább Hozzátok illő személyt válasszátok ki.

Mivel az esküvőszervező minden esküvőjét és párját a szívén hordozza, és már magáénak tekinti az esküvőtök megvalósítását, ezért nem fogja engedni, hogy a szimplán „jóval” megelégedjetek! Addig keres, kutat, amíg a „legjobbat” meg nem találja számotokra.

A beletörődést, kompromisszumokat első sorban nem az esküvőtökkel kapcsolatban kell gyakorolnotok. Persze, lesznek olyan pillanatok, amikor a „hagyományok” és a Ti álmotok között kell megtalálni az arany középutat, de az nem az egyáltalán nem egyenlő a beletörődéssel! Ezeknél a balanszírozásoknál is meglehet találni a lehető legjobbat csak időt és energiát kell rá szánni. És itt biztosan jól fog jönni az a bizonyos „plusz energiaforrás”.

Az esküvőszervező, mint háttér táncos

Az előbbiekben főként a szervezési fázist, tehát az esküvőt megelőző időszak került kiemelésre, viszont nem szabad elfelejteni az esküvőnek a napját sem.

Míg az ifjú pár öltözködik és készülődik a családjával, addig az esküvőszervező az a személy, aki a párt képviselve irányítja a szolgáltatókat a helyszínen.

A berendezéstől az elpakolásig jelen van és figyeli minden mozzanatát a nagy napnak.

A vismajor helyzetekben ő áll ott és simítja el a problémákat, rögtönöz egy legalább olyan jó alternatívát, mint amilyen az eredeti volt, és mindent igyekszik úgy megvalósítani, ahogy az az eredeti forgatókönyvben is szerepel.

A lényeg, hogy bármi történjen is, a párnak azt kell majd látnia a helyszínre érkezéskor, amit ők a szervezési fázisban elképzeltek. Egészen addig, míg ez meg nem történik, az esküvőszervező minden energiáját Rátok fordítva tesz vesz, pakol, és harcol Értetek.

A helyszíni jelenlétet azért is tartom fontosnak, mert az ifjú párnak nem csak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon fontos, hogy készülni tudjon a közelgő eseményre.

Azokat a kérdéseket, hogy: „megérkezett e már a torta?”, vagy: „a dekoros használta e a rezgőket?” … másnak kell megválaszolnia aznap, nem a párnak, vagy bármely családtagjának! Teljesen természetes, ha az esküvő napján a család a párral izgul és nem tudnak teljes mértékben koncentrálni ezekre a kérdésekre.

Ha a szervezési fázisnál nem is, ennél a pontnál érdemes egy külsős embert szerezni (aki nem egyenlő se a ceremóniamesterrel, se a DJ-vel, se a vendéglátós kollégával) és az ő higgadtságával, operatív szemléletével levezényeltetni az aznapi előkészületeket.

Láthatatlan esküvőszervező

Bizony, a jó esküvőszervező a Pár és a násznép előtt szinte láthatatlan. Munkáját a háttérben végzi anélkül, hogy a vendégeknek feltűnne a jelenléte.

Mindeközben a háttérben irányítja az esküvői szolgáltatókat, gondoskodik róla, hogy minden a megtervezett ütemben haladjon, figyel az est folyamán az eseményekre és megoldja az esetleg felmerülő problémákat.

Mi alapján válassz esküvőszervezőt?

 • Az is sokat nyomhat a latban, hogy milyen digitális megjelenéssel rendelkezik az esküvőszervező (stílus, referenciák, cikkek stb.)
 • Sokat számít, hogy a személyes találkozásnál Ti az ő stílusát milyennek élitek meg; szimpatikus volt e a hangja, illata, az összképe… stb.
 • Milyen keretösszegetek van rá, mennyire rugalmas az árazása
 • Az első találkozás alapján, mennyire tartjátok elkötelezettnek a saját munkája iránt
 • Nem utolsó sorban azt is mérjétek fel, hogy mennyire rugalmas a gondolkodása!

Miért fontosak ezek az információk?

Az esküvőszervező feladata nem az, hogy a saját elképzeléseit, ötleteit Rátok kényszerítve megvalósítsa! Jobb esetben neki már volt, vagy akár lesz saját esküvője, ahol mindezeket életre keltheti.

Első sorban azért kell mellettetek lennie, hogy a Ti álmotokba életet leheljen és a Nagy Napotokon Ti tudjatok önfeledten együtt örvendeni a násznéppel.

Az első találkozásnál persze, ki az, aki ne ötletelne és villogtatná meg a végtelen kincsestárát előttetek, mint esküvőszervező? Nagyon fontos pontja a találkozásnak, hogy ne csak az ötlettárát ismerjétek meg, hanem azt az érzékét is meglássátok, amivel mindezt Rátok is szabja. Ha látjátok, hogy tudtok azonosulni az ő gondolatritmusával és tempójával, akkor feltehetően minden rendben lesz a szervezkedés alatt.

Tudjátok delegálni a szervezést?

A legnehezebb kérdés elég általános. Minden vezetői élet legnagyobb kérdése ez, tudom-e, és akarom-e delegálni az adott feladatot?

Itt is Rajtatok áll, hogy tudjátok-e azt mondani, hogy továbbítjátok a szervezést, és rábízzátok egy idegen személyre az életetek egyik legfontosabb eseményének a szervezését!

Halk kísérője Életetek összekötésének

Nagy megtiszteltetés, ha egy pár úgy dönt, kérik a segítségemet a szervezést illetően. Ez az esemény az egyik meghittebb és legbensőségesebb pillanat egy pár életében, így nagy örömmel tölt el minden egyes felkérés.

Amennyiben úgy szeretnétek, akkor hónapokon keresztül leszek a kísérőtök, aki árnyékként lesi minden mozdulatotokat és kívánságotokat. Célom az, hogy a párjaimnak ne csak „egy esküvőt” szervezzek, hanem segítsem is őket, tovább erősítsem őket a nagy elhatározásuk megvalósításában.

Ezért amikor csak lehet – és természetesen a pár igényeit szem előtt tartva – ajánlok könyveket, filmeket, programokat a pároknak, melyek a házasságra készítik fel őket kapcsolati szinten, illetve lelki szinten is.

Foglaljuk össze mik az esküvőszervező feladatai és előnyei

 • Sokkal nagyobb tapasztalata és rutinja van az esküvők világában, mint Nektek
 • Megtalálja a legjobb ajánlatokat, a számotokra tökéletes esküvői szolgáltatókat, egyezkedik velük, szerződést köt
 • Megismerhetitek a legújabb esküvői divatot, trendeket, segít megálmodni a Nagy Nap minden részletét
 • Segít kordában tartani az esküvői költségvetést. Vele elkerülhetők a bakik, problémák. Gondoskodik róla, hogy minden apró részlet tökéletes legyen és minden úgy történjen, ahogy megálmodtátok
 • Őszintén mondja el minek mi az előnye és a hátránya
 • Teljesen személyre szabott, a Ti igényeiteknek megfelelően szervezi meg az esküvőtöket
 • Folyamatosan egyeztet minden szolgáltatóval
 • A Nagy Napon is mellettetek van és segít lebonyolítani a teljes esküvőt

Remélem, átfogó képet tudtam adni Nektek a szervezők feladatairól. Ha kérdésetek van, keressetek bátran elérhetőségeim bármelyikén.

Addig is ajánlom eddig bejegyzéseimet, vagy nézzétek meg esküvőszervezési szolgáltatásaimat!