Milyen esküvői költségek merülhetnek fel? Hogyan kezeld őket okosan?

Az esküvőszervezés során az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen fizetni valókkal kell számolni. Ehhez első körben érdemes előre tájékozódni, milyen nagyobb esküvői költségek merülhetnek fel, hiszen ezek befolyásolják a leginkább a költségvetés kialakítását is.

A mai esküvői szokásokban az figyelhető meg, hogy sokan kifejezetten félretesznek az esküvőre már akár évekkel korábban is, hogy a gond nélkül megvalósíthassák az általuk megálmodott esküvőt. Azonban, a mai napig akadnak olyanok is, akik batyus esküvőt tartanak. Batyus esküvő alatt azt értjük, mikor a meghívottak adják össze az esküvői vendéglátáshoz kellő ételeket, italokat és süteményeket. Ez olyan megoldás, ami egyrészt költséghatékony, hiszen senkinek nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia, másrészt egy igazán hangulatos családi esküvő kerekedhet belőle.

Ahány esküvő, annyi féle stílus és igény merül fel, így annyi féle költséggel is érdemes számolni.

Esküvői költségek: spórolás az esküvőre

Mit kell az esküvői költségek közé sorolni?

Az esküvői költségek közé sorolhatógyakorlatilag minden olyan, ami a saját, rokoni, vagy baráti háztartásokban nincsenek meg.

Ezek természetesen ezer félék lehetnek! A teljesség igénye nélkül ilyenek a helyszín bérlés, az esküvői vacsora, a ruhák, virágok, dekorációk, autóbérlés, esküvői szolgáltatók, és még rengeteg választható kiegészítő.

Alapvető esküvői költségek

Vannak olyan alapvető költségek, melyekkel kapásból számolnotok kell, ha esküvőre adjátok a fejeteket, vagyis csak kivételes esetekben kerülhetőek el.

Esküvői helyszín bérlése

A lagzi és a vacsora helyszínének bérlése az egyik legalapvetőbb költség, hiszen valahol meg kell tartani a bulit.

Ma már számtalan lehetőség van, kezdve az elegáns báltermektől, az éttermeken át egészen a pajta esküvőig. Csak rajtatok múlik, milyen helyszínen képzelitek el a Nagy Napot, ehhez mérten kell keresgélnetek.

A helyszínbérlés kihagyására is van természetesen mód, hiszen akár kertben is lehet esküvőt tartani, akár a fentebb említett batyus esküvői keretein belül is.

Esküvői vacsora

A másik meghatározó kiadás az esküvői vacsora. Ez lehet különleges vagy klasszikus magyaros is, de biztosak lehetünk benne, hogy egy különleges menüsor drágább lesz, mint egy hagyományos.

Általában, ha étteremben kívánjuk a vacsorát elkölteni, akkor a hely már nem kér külön bérleti díjat is a teremre, de ez persze helyszínenként változhat.

Ha a terveitek között nem szerepel a klasszikus esküvői vacsora, lehetőségetek van állófogadást tartani, mely ételeket tekintve olcsóbb lesz, de felmerülhet plusz összegként a terembérleti díj is.

Esküvői torta és sütemények

Esküvői költségek típusai

A vacsora mellett természetesen a desszerteknek is nagy szerepük van az esküvőn, főképp az esküvői tortának.

Az esküvői torta mérete tőletek függ, de általában egy vendégre egy szelet tortát szoktak számolni, vagyis egy 50 fős esküvőre többnyire 50 szeletes tortát rendelnek a párok.

Az édes és a sós aprósütemények a vacsora előtt és után is jól jönnek, így ezt a tételt sem éri meg megspórolni. Általában fejenként 10-15 dkg sós és édes süteményt szokás rendelni, hogy biztosan elég legyen.

Esküvői ruhák, cipők, kiegészítők

Szintén alap költség, hiszen akár kis, akár nagy esküvőt szerveztek, bizonyosan nem abban a ruhában szeretnétek megjelenni a házasságkötésen, mint amiben bevásárolni mentek.

A menyasszonyi ruhát lehet bérelni, vásárolni, vagy varratni. Érdemes jól körbejárni a szalonokat, hol mennyibe kerülnek a ruhák, hiszen esetenként igen nagy eltérés lehet, főleg a budapesti és a vidéki esküvői ruhaszalonok között.

Ha szemfüles vagy, akkor jócskán lefaraghatsz a ruhák árából! Érdemes figyelni a közeledben lévő szalonok akcióit, kiárusításokat, de akár másodkézből is vásárolhatsz ruhát. Sőt, polgári esküvőre akár nagyobb ruha áruházak kínálatában is találhatóak megfelelő darabok.

Az esküvői öltöny esetében is igaz, hogy nem szükséges feltétlenül nagy divatmárka darabjait megvásárolni, pláne, ha szeretnétek megfogni az esküvői költségeket.

A cipők és kiegészítők szintén szükségesek a Nagy Napra, hiszen egy ékszerszett, vagy nyakkendő nélkül nem lenne teljes az összkép. Ebben az esetben is nagy különbségek lehetnek árban, így érdemes jól meggondolni a választást.

Esküvői DJ vagy zenekar

Személy szerint a kihagyhatatlan esküvői kiadások közé sorolnám a zene kérdését, hiszen a zene az, ami megalapozza a jókedvet, egy ellaposodott hangulatú lagzi pedig maga a rémálom. Érdemes olyan esküvői DJ-t vagy zenekart felkérni a Nagy Napra, akinek nem csak tapasztalata van, de a személyisége is passzol hozzátok, hisz így tudja majd a maximumot nyújtani a lagzin.

Természetesen, ha nem tartotok lagzit, csak egy szűk körű családi vacsorát, akkor akár egy magnóról is szólhat a zene, csak hogy ne legyen néma csend. Ebben az esetben a zenei szolgáltatóra szánt összeget megspórolhatjátok.

Anyakönyvvezető

A fix költségek közé kell sorolni az anyakönyvvezető költségét, ugyanis csak a hivatali munkaidőben, hétköznap kötött polgári esküvő díjmentes a hivatalokban. Minden más esetben, például hétvégi vagy külső helyszínen történő házasságkötés esetén, hivatalonként eltérő összeg kerül felszámításra.

Kiegészítő esküvői költségek

Ugyan ezek közül a legtöbb minden esküvőn szerepel, de nagy mértékben változhatnak a kiadások attól függően, melyikből milyet szeretnétek.

Esküvői költségek: karikagyűrűk

Karikagyűrűk

Karikagyűrűk tekintetében is bőséges a választék, de költségek tekintetében nem mindegy, hogy ezüst gyűrűt vesztek, vagy aranyat, csináltatjátok e vagy kész párt vesztek, lesz e benne például gyémánt vagy sem, és még sorolhatnánk.

Esküvői meghívók, ültetőkártyák, apróságok

Az összes meghívó variációt ebből is nehéz lenne felsorolni, de az biztos, hogy a minimál költségűtől a méregdrágáig minden variáció megtalálható.

Rendelhetitek, készen vásárolhatjátok, terveztethettek teljesen egyedit, de akár saját magatok is elkészíthetitek. Az ár attól függ, hogy mennyire különleges és egyedi elképzelésetek van.

Esküvői virágok, dekoráció

Az esküvői dekoráció kérdésében is nagyon sok függ attól, milyen elképzeléseitek vannak, vesztek-e igénybe dekoratőrt vagy saját magatok készítitek el.

Ha például bíztok meg esküvői dekorost, akkor az általa számolt árajánlatban szerepelni fognak az anyagköltségek, az ő munkadíja, a szállítási költségek és minden egyéb, ami összefügg a díszítéssel, így ebben az esetben más költségekre nem kell számítanotok.

Mik tartoznak bele az esküvői dekorációba? Ide sorolhatóak a virágok, a menyasszonyi csokor, a koszorúslányok virágai, a kitűzők, szülőköszöntő csokrok, az autódísz, a szertartás helyszínének és magának az esküvői helyszínnek a teljes dekorációja.

Ceremóniamester, vőfély, szertartásvezető, esküvőszervező megbízása

Ők azok az esküvői szolgáltatók, akik mind esküvőszervezés közben, mind a Nagy Napon jelenlétükkel segítik, hogy az esküvő gondtalanul és gördülékenyen menjen.

A ceremóniamester és a vőfély egymástól eltérő stílusban, de majdnem azonos feladatot látnak el. Gondoskodnak a jó hangulatról, tájékoztatják a násznépet, felkonferálják a történéseket, és ha kell, ügyelnek a többi szolgáltató munkájára is.

A szertartásvezető segítségével olyan egyedi esküvői szertartásotok lehet, amilyet csak szeretnétek, ráadásul ott, ahol csak szeretnétek. Persze, csak miután az anyakönyvvezető előtt már egybekeltetek, hiszen a szertartásvezető államilag elismert, törvényes házasságot nem köthet.

Az esküvőszervező a szervezés első percétől a lagzi utolsó percéig mellettetek lesz, támogat és segít benneteket. Fő feladata, hogy átvegye az esküvőszervezés terheit, hogy Nektek csak élvezni kelljen a készülődést és a lakodalmat is.

Esküvői sminkes és fodrász

Minden menyasszony szeretne tökéletesen festeni az esküvője napján, így célszerű a sminkhez és a frizurához szakember segítségét kérni.

Mind a sminkes, mind a fodrász esetében van lehetőség próba sminket és próba frizurát csináltatni, amivel le lehet tesztelni, hogy élőben is tetszik-e a munkája. A próbának általában van egy alapdíja és pluszban jön rá az esküvő napján készített smink és frizura költsége.

Ha szeretnétek az örömanyáknak vagy a koszorúslányoknak is igénybe venni ezt a két szolgáltatást, akkor az plusz kiadással jár, de szinte minden szolgáltató ad ilyen esetben mennyiségi kedvezményt.

Extra esküvői költségek

Esküvői költségek: esküvői dekoráció

Extra esküvői költségek közé azon szolgáltatásokat kell sorolni, amik igénybevétele kizárólag tőletek függ.

Ilyen például az esküvői autó bérlése, különböző kiegészítők vásárlása az esküvői fotózáshoz, videó készítés, drónfelvétel, köszönetajándékok, gyermekfelügyelet, tűzijáték, galambröptetés és még sorolhatnánk. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, csak az elképzeléseitek és az esküvői költségvetés szabhat határt.

Mennyibe kerülnek az esküvői szolgáltatók?

Sokakat mozgat az a kérdés, hogy átlagosan mennyibe kerül egy fotós, sminkes, dekoros. Vagy akár egy videós? Sajnos ezt nem lehet előre megmondani, mint egy recept előírásánál, hogy ennyivel vagy annyival kell számolni.Nagyban befolyásolja az árakat az adott szolgáltató rutinja, a foglaltsága, de még az is, hogy az év melyik szakában lesz az esküvő.

Ha csak irányárra vagytok kíváncsiak, akkor érdemes ellátogatnotok az ESSZÉ weboldalára, ahol a korábbi évekről csinálnak egy átlagolást; melyik szolgáltatás, átlagosan mennyibe került 2019-ben Magyarországon.

Ennek mentén már el lehet indítani a tervezést, de a pontos összegre mindenképpen kérjetek egy árajánlatot.

Egy nagyon fontos tanács: érdemes minél több személytől egy szolgáltatási körben árajánlatot kérni, és annak mentén azt kiválasztani, akivel a leginkább tudtok nem csak pénzügyileg, de mentalitásban is azonosulni.

Hogyan lehet a költségeket vezetni?

Viszonylag hamar meglátjátok, hogy elég sok helyre kell fizetnetek, különböző határidőkre, különböző összegekben.

Ezeket az összegeket érdemes csoportosítani; mi az, amit előlegként kérnek, mi az, amit korábban, mik azok, amiket egy határidőre kell fizetnetek? Egyszerűbb a dolgotok, ha csináltok egy összegzést, így látjátok, a szervezés x-edik periódusában hányadán álltok a kifizetéssel.

Használjatok egy erre alkalmas felületet, applikációt, füzetet, amiben tudjátok vezetni a folyamatosan történő pénzmozgásokat.

Külön figyeljetek arra, hogy a választott szolgáltató és köztetek minden szolgáltatásról készüljön szerződés, melyben a szolgáltatás minden részlete le van tisztázva. Legyetek tisztában az előleg és a foglaló fogalmával. Ha bármi baj történne, akkor a korábban kifizetett összeget annak alapján fogjátok visszakapni, milyen címszó alatt fizettétek ki. Ezt minden szerződés megkötésekor érdemes tisztázni!

Hogyan csökkenthetőek az esküvői költségek?

Ha ügyesek és körültekintőek vagytok, akkor a legtöbb esküvői költségen lehet egy kicsit faragni, de akár úgy is dönthettek, hogy egy-egy szolgáltatást mégsem vesztek igénybe.

Ha az utóbbi mellett döntötök, akkor gondoljátok át jól, hogy valóban tudjátok-e nélkülözni, vagy önerőből szeretnétek megvalósítani, és ezt biztosan tudjátok e vállalni.

Nagyon kellemetlen és a legkevésbé sem pénztárcabarát, ha úgy döntötök az esküvőszervezés elején, hogy magatok dekoráltok, majd kifuttok az időből és végül kapkodva kell szolgáltatót találni. Ha az utolsó pillanatban kell felfogadni valakit, akkor már alig lesz olyan, akinek van szabad kapacitása és végül könnyen lehet, hogy olyat kell választanotok, akinek az árai magasabbak, mint amit eredetileg sem fogadtatok el. Így nem, hogy nem spóroltok, de még rá is fizettek. Ezért legyetek nagyon megfontoltak.

Ha nagyon szeretnétek csökkenteni az anyagiakon, akkor ne a szolgáltatókon, hanem inkább az álmok alternatív megvalósításán dolgozzatok! Ne az olcsó esküvőre törekedjetek, hanem arra, hogy költséghatékonyak legyetek! Végül is ez lesz az a nap, amit egy életen át emlegetni fogtok, és mesélni szeretnétek majd róla a gyermekeiteknek is.

Esküvői költségek: költségvetés készítése

Drágább-e egy zöld esküvő? Min lehet spórolni egy környezetbarát esküvőn?

Az elmúlt évben szívügyemmé vált a rendezvények környezettudatosabb szervezése, megtartása. A hétköznapokban sokan azért tartanak ettől a lépéstől, mert nagy költségeket jelent egy teljes mértékben öko háztartás kialakítása és fenntartása.

De a Földünkön nem csak akkor tudunk segíteni, ha fenekestől felforgatunk mindent és A-tól Z-ig az összes elem környezetbarát körülöttünk.

Sok apró, de megfontolt változtatással is sokat tehetünk környezetünkért, anélkül, hogy nagy költségekbe vernénk magunkat.

Igaz, hogy a „zöld” dolgok beszerzése komoly költségekkel járhat, de ha más szemszögből nézzük, akkor a környezetbarát dolgok beszerzése helyett gondolkodhatunk abban is, hogy néhány dolog elengedése is jót tesz a földünknek.

Az esküvőkkel kapcsolatban három olyan dolgot is szeretnék bemutatni, ami elengedhető és így környezetkímélő is.

Lufiröptetés

Valóban nagyon hangulatos, amikor a násznép és az ifjú pár lufijai a magasba röppennek és nagyon szép képek készülhetnek ilyenkor. Azonban kevesen gondolnak abba bele, hogy ezek a léggömbök valahol földet fognak érni és már nem hangulatos lufik lesznek, csak műanyag szemét, ami nem csak, hogy nem esztétikus, de még az állatok is megehetik, beleragadhatnak, és még dédunokáink korában sem bomlanak le.

Emellett pedig szóvá kell tenni, hogy a hélium még drága is, így ha a lufiröptetés 3 percnyi élményét elengeditek, nem csak jót tesztek, de még felesleges költség sem lesz.

Galamb vagy pillangó röptetés

A következő hasonló, pár perces elem a galamb, vagy egyre több helyen a pillangó röptetés.

Egyszer kellett utánajárnom, hogy hogyan készítik elő a lepkéket, hogy az adott pillanatban már startra készen álljanak. Ehhez pedig sajnos az előkészítés során a lepkéket hibernálják és hűtőben tárolják.

Ha lehet, akkor azokat a programokat, melyben egy élőlény kerül olyan szituációba, ami egyébként nem egyezik az ő természetes életstílusával, lehetőleg kerüljük.

Papírok minimalizálása

A harmadik „elengedhető ötlet” az eldobható papírok minimalizálása az ünnepi vacsorán.

Ilyenek lehetnek például a papír ültetőkártyák, vagy az egyszer használatos szalvéták is, melyek biztosan a kukában landolnak a lagzi után.

Ültetőkártya helyett választhattok apró ajándékot, melyre rá lehet írni a vendégek neveit, így papírmentes lesz és köszönetajándékként is funkcionál.

A hagyományos papírszalvéták helyett vásárolhattok, vagy varrhattok is többször használható textil szalvétákat.

Ahogy fentebb is írtam, nem az a lényeg, hogy mindent forgass fel a környezetbarát esküvő érdekében és mártírként éld meg a nagy napodat. Apró lépésekkel is csodákat lehet tenni.

Megtérülnek-e az esküvő költségei?

Esküvői költségek

Persze, hogy igen 😊 és itt kezdődik a TI, amikor végre nem “Te + én” lesztek! Már ez maga a megtérülés 😊

Azonban, ha túlzottan üzleties fejjel gondolkodnának a szerelmespárok, akkor nem létezne az esküvő, mint rendezvény.

Természetesen a szó szoros értelmében nem térül meg az esküvő, azonban mégis vegyük végig, hogy hol találhatunk deficitet!

Egy nászajándék lista összeállításával már nagyjából be tudjátok lőni, hogy milyen összegeket fognak a vendégek rátok szánni, így érdemes jól átgondolni, mire van valóban szükségetek, mire vágytok. Azt viszont mindig vegyétek figyelembe, hogy azok a vendégek is tudjanak választani az ajándékok közül, akik nincsenek úgy eleresztve anyagilag. Ezért érdemes pár alacsonyabb értékű, apró ajándékot is felsorolni.

Bevett szokás, hogy nem nászajándékot, hanem pénzt kér a pár. Ezt előre nem lehet kiszámolni, melyik vendég mennyivel szeretne benneteket támogatni, de általában a saját vendéglátásuk árának megfelelő összeget (vagy többet) szoktak ajándékozni.

Egyre többször találkozhatunk azzal is, hogy a pár nem szeretne sem nászajándékot, sem pénzt, de, hogy senki ne érezze magát kellemetlenül, a vendégektől kaparós sorsjegyet kérnek. Ez abszolút lutri, hogy mennyit sikerül végül lekaparni, valakinek pár ezer forint jön össze, más akár százezrek boldog tulajdonosa lesz.

Természetesen senki nem azért szervez esküvőt, hogy a vendégek jóindulata folytán meggazdagodjon, de akik gyűjtenek valamire és szerencséjük is van, a násznép segítségével akár nagyobb összegeket is vissza tudnak forgatni a családi kasszába.

Mindent egybevetve, az esküvő igen költséges is lehet, ahogyan jól átgondolt, alacsony költségvetésű is. Én abban hiszek, hogy nem a többszázezres díszítés, vagy a hétemeletes torta teszi emlékezetessé a lagzit, pláne nem tartóssá a házasságot. Hanem az, ha szeretitek egymást és szeretteitek körében, boldogan, vidáman tudtok ünnepelni, ami egy nagyon jó kezdet egy hosszú „holtomiglan-holtodiglan” házassághoz.

Ajánlott bejegyzéseim

Esküvőszervezési szolgáltatásaim